• Oszczędzaj skutecznie!
img

Kuchenne AGD do zabudowy

Promocje w sklepach zobacz naszą aplikację i zainstalij w telefonie gazetki promocyjne !!

Bez względu na to, czy jesteśmy właścicielami domu, czy też niewielkiego mieszkania, nie możemy nie zgodzić się z tym, że kuchnia jest jednym z jego najważniejszych pomieszczeń. Zależy nam na tym, aby była zaaranżowana w sposób bliski ideałowi, a to sprawia, że coraz częściej zastanawiamy się nad korzyściami z kuchni na wymiar. Jak zatem wybrać piekarnik pod zabudowę oraz inne sprzęty kuchenne, które będą nam służyć przez lata?

Jak wybrać piekarnik?

Kluczowe znaczenie przy wyborze piekarnika ma to, czy zdecydujemy się na rozwiązanie elektryczne, czy też postawimy na tańszy, ale coraz mniej funkcjonalny piekarnik gazowy. Ten pierwszy nie musi być przy tym wcale zasilany gazem sieciowym, jeśli bowiem nie ma takiej możliwości, z powodzeniem jesteśmy w stajnie zastąpić go gazem pochodzącym z butli. Minusem piekarników gazowych do zabudowy jest to, że pojawiają się w coraz mniejszym wyborze.

Piekarniki elektryczne możemy dzielić na kilka grup, ponieważ jednak kluczowe znaczenie ma dla nas ich pojemność, najczęściej wspomina się o tym podziale, który dotyczy rozwiązań standardowych i kompaktowych. Duże znaczenie powinny mieć jednak również możliwości, jakie otwiera przed nami takie urządzenie. Tu warto wspomnieć o piekarnikach tradycyjnych, parowych oraz o tych, które dodatkowo wyposażono w funkcję mikrofali.

dobry piekarnik w zabudowie

Parametry dobrego piekarnika do zabudowy

Wybierając piekarnik do zabudowy należy zwrócić uwagę przede wszystkim na jego wielkość. W sprzedaży dostępne są zarówno rozwiązania standardowe, jak i kompaktowe, jeśli zaś nasza kuchnia jest bardzo nietypowa, systematycznie rośnie liczba firm, które są w stanie przygotować nam piekarnik na zamówienie. Oczywiście, jest to rozwiązanie dość drogie, idealnie spełnia jednak wymogi stawiane najlepszym piekarnikom do zabudowy.

Analizując parametry piekarnika do zabudowy nie można też zapominać o jego pojemności. Ta waha się w przedziale od 23 do nawet 90 litrów i choć kluczowe znaczenie mają możliwości samego pomieszczenia kuchennego, nie można zapominać i o tym, że piekarnik ma nam maksymalnie ułatwiać pracę, nie może być więc za mały.

AGD do zabudowy: pralka, lodówka, piekarnik, zmywarka

Co do zasady, jeśli nasze plany obejmują kuchnię na wymiar, nie należy spieszyć się z zakupem sprzętów AGD takich, jak choćby pralka, lodówka i zmywarka. Na krok ten powinniśmy zdecydować się dopiero w momencie, w którym projekt jest już gotowy, wcześniejszy zakup lodówki może bowiem wykluczyć możliwość jej zabudowy lub przyczynić się do tego, że będzie się ona wiązać z kosztami większymi niż początkowo planowane.

Dziś problemem nie jest już zresztą znalezienie sprzętów AGD produkowanych z myślą o zabudowie. Jeśli obawiamy się ich samodzielnego zakupu, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamówić je bezpośrednio w studiu mebli kuchennych. W takim wypadku zwykle wystarczy podanie parametrów oraz informacji na temat producentów, którzy budzą nasze zaufanie, a konsultant sam podejmie się znalezienia najlepszych rozwiązań.

meble kuchenne

Wybieramy odpowiednie meble kuchenne i AGD pod zabudowę

Gdy myślimy o kuchni na wymiar musimy mieć świadomość tego, że podczas wyboru samych mebli kuchennych szczególne znaczenie będzie miała nasza decyzja odnosząca się do materiału, z jakiego są one wykonane. Najbardziej eleganckie są fronty meblowe z drewna barwionego na różne kolory, choć należy liczyć się i z tym, że będzie to również rozwiązanie dość kosztowne. Inną propozycją pojawiającą się relatywnie często są fronty fornirowane sprawdzające się zwłaszcza, gdy marzy się nam kuchnia utrzymana w nowoczesnym stylu. Tu zastosowanie znajdują przede wszystkim płyty wiórowe, choć znakomicie prezentują się też płyty MDF.

Choć wygląd mebli kuchennych ma duże znaczenie, nie mniej istotna jest ich funkcjonalność, warto więc zastanowić się nad tym, jaka liczba szafek spełni nasz oczekiwania i jak szeroki musi być blat, na którym będziemy przygotowywać posiłki.

Zobacz również