Niektórzy ludzie uważają, że frytownica nie jest tak niezbędnym urządzeniem, a nawet szkodliwym: w końcu jedzenie we frytownicy okazuje się niezbyt zdrowe. Często jednak mamy ochotę na smaczny poczęstunek. Aby upewnić się, że nie zaszkodzisz swojemu zdrowiu, istnieją kluczowe kwestie, które należy rozważyć podczas korzystania z frytownicy.
Wymień olej na czas
Jeśli olej był używany do gotowania więcej niż raz i wielokrotnie się przegotował - należy go wymienić. To jest to, co lekarze zalecają zrobić. Dlaczego? Ponieważ tłuszcz w oleju, który był gotowany więcej niż jeden raz, tworzy nowe związki chemiczne, szczególnie akroleinę, która negatywnie wpływa i podrażnia drogi żółciowe. Ponadto, wielokrotnie używany olej ma nieprzyjemny ostry zapach i smak goryczy.
Wymień całkowicie olej - nie uzupełniaj go tylko świeżym olejem. W ten sposób unikniesz nieprzyjemnej mieszanki smaków.
Utrzymuj frytownicę w czystości
Terminowe czyszczenie frytownicy z nagromadzonego tłuszczu chroni również Twoje zdrowie: w ten sposób nie dopuścisz do przeniknięcia do Twojego organizmu bakterii i innych szkodliwych substancji powstałych w resztkach jedzenia i tłuszczu.
Wymieniaj filtry na czas: filtr węglowy powinien być wymieniony po 80 użyciach, okrągły filtr węglowy po 35 użyciach, filtr siatkowy kwadratowy po 20 użyciach.
Przydatne wskazówki
№1
Po ugotowaniu ryby lub mięsa olej we frytownicy nieuchronnie ciemnieje. Aby nadawał się do innego użytku, rozgrzej olej do 160 stopni i włóż do niego 2 kromki białego chleba. Poczekaj, aż bąbelki wokół chleba znikną i nabierze on jednolitego brązowego koloru. Po tym czasie można wyciągnąć kromki chleba. W ten sposób pozbędziesz się charakterystycznego zapachu masła i poprawisz jego kolor.
№2
Aby wyczyścić mocno zabrudzone wewnętrzne części frytkownicy, należy wypełnić cały pojemnik wodą, włączyć urządzenie i doprowadzić je do temperatury 70-80 stopni. Następnie wlewamy do środka 2 łyżki stołowe kwasku cytrynowego lub octowego. Pozwól, aby płyn trochę się gotował, a następnie przepłucz frytownicę dużą ilością wody.
Przepis na krążki cebulowe we frytownicy
To danie może być świetną przystawką.
Składniki:
- Cebula - 300 g
- Mąka pszenna - 200 g
- Oliwa z oliwek - 200 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w krążki. Sól i pieprz i wymieszać. Obtoczyć krążki cebuli w mące i wrzucić na wrzący olej. Smażyć do uzyskania złotego koloru. Połóż na papierowym ręczniku lub serwetce, aby nadmiar oleju odciekł.