Gdy kupujemy własne mieszkanie często okazuje się, że montaż kuchni zasilanej przez prąd jest nie do uniknięcia ze względu na to, że nie doprowadzono instalacji gazowej. Najczęściej musimy wówczas odpowiedzieć sobie na pytanie o to, czy bardziej opłacalne będzie dla nas wejście w posiadanie płyty grzewczej, czy też kuchenki elektrycznej. Jeśli mamy do czynienia z płytą ze zwykłym polem grzejnym, musimy liczyć się z tym, że dochodzić będzie do rozgrzewania się całej ich powierzchni. Nieco inaczej sytuacja przedstawia się w przypadku kuchni indukcyjnych, tam bowiem między powierzchnią płyty oraz naczyniem dochodzi do wytworzenia pola magnetycznego. Sprawdź najnowszą ofertę na https://dekoria.okazjum.pl. Te sprawia, że dochodzi do rozgrzania się dna garnka. W przeciwieństwie do klasycznej płyty elektrycznej, przez cały czas gotowania płyta indukcyjna jest chłodna. Gdy dochodzi do nagrzania się, dotyczy to tylko metalowego naczynia. Płyty kuchenne zwykle są ceramiczne, nic jednak dziwnego, skoro ceramika jest nie tylko wytrzymała, ale również odporna na obciążenia. Jej powierzchnia jest gładka, co również ma swoje zalety, łatwo bowiem można utrzymać ją w czystości. Dziś na rynku mamy do czynienia z płytami, których szerokość wacha się od 58 do 60 centymetrów. Jeśli jednak mieszkamy sami lub nie podchodzimy z entuzjazmem do sztuki gotowania, może się okazać, że już płyta o szerokości 30 centymetrów okaże się wystarczająca. Oczywiście, w sprzedaży dostępne są też rozwiązania pomyślane w trosce o zaawansowanych kucharzy. Modele takie mogą mieć nawet 95 centymetrów szerokości, a co za tym idzie – oferują nawet sześć stanowisk grzewczych. Od niedawna w sprzedaży dostępne są także rozwiązania bezstrefowe, a więc takie, które pozwalają na stawianie garnków w dowolnym miejscu na płycie. Ciekawym rozwiązaniem jest też funkcja, dzięki której można wykorzystać dwa mniejsze pola, aby stworzyć z nich jedno duże, lepiej odpowiadające naszym potrzebom. Płyta indukcyjna jest dobrym pomysłem przede wszystkim wtedy, gdy zależy nam na szybkim, ekonomicznym gotowaniu. Nie można nie docenić tego, że najlepsze z nich potrafią skracać gotowanie nawet o połowę w porównaniu z płytami elektrycznymi. Co za tym idzie, zużywają też znacznie mniej energii elektrycznej. Podczas analizy możliwości zakupowych warto mieć na uwadze również to, że im bardziej nowoczesny jest model, z którym mamy do czynienia, tym łatwiejsze jest też gotowanie za jego pośrednictwem. Tu znów można pochwalić producentów, ci starają się bowiem, aby ich produkty były wyposażone w szereg dodatkowych funkcji takich, jak choćby pauza lub automatyczne zagotowanie.