• Oszczędzaj skutecznie!
img

W marcu inflacja okazała się być nieco niższa niż pierwotnie oszacowano przez GUS, ale jak kształtowały się ceny żywności?

Według GUS, w marcu ceny towarów wzrosły o 17,1 proc. w porównaniu z analogicznym miesiącem ubiegłego roku, natomiast ceny usług zwiększyły się o 13,3 proc. Wzrost cen towarów i usług w porównaniu z lutym wyniósł 1,1 proc., gdzie ceny towarów wzrosły o 1,2 proc., a ceny usług o 0,8 proc.

Jeśli chodzi o żywność i napoje bezalkoholowe, to w ujęciu rocznym ich ceny wzrosły o 24,0 proc., natomiast ceny napojów alkoholowych i wyrobów tytoniowych zwiększyły się o 12 proc.. W porównaniu z poprzednim miesiącem, ceny żywności i napojów bezalkoholowych wzrosły o 2,2 proc., a ceny napojów alkoholowych i wyrobów tytoniowych o 1,8 proc.

Największy wzrost cen w kategorii żywności, bez uwzględniania napojów, odnotowano w przypadku cukru (81,5 proc.), mleka (37,5 proc.), jaj (37,2 proc.), mąki (29,9 proc.), warzyw (28,6 proc.), ryżu (28,5 proc.), tłuszczów roślinnych (28,2 proc.), jogurtów, śmietany, napojów i deserów mlecznych (28 proc.), serów i twarogów (26,6 proc.) oraz mięsa wieprzowego (26 proc.) w ciągu ostatniego roku. W kolejnym zestawieniu znalazły się pieczywo (wzrost cen o 25,6 proc.), ryby i owoce morza (23,4 proc.), makarony i produkty makaronowe (23 proc.), wędliny (22,8 proc.), kakao i czekolada w proszku (22,7 proc.) oraz kawa (20,0 proc.).

Mniej niż o 20 proc. podrożały natomiast w ciągu roku: wody mineralne lub źródlane (16,9 proc.), owoce (16,8 proc.), mięso drobiowe (15,7 proc.), soki owocowe i warzywne (15,4 proc.), mięso wołowe (14,8 proc.), herbata (12,6 proc.), mięso cielęce (11,3 proc.) oraz tłuszcze zwierzęce (12 proc., w tym masło o 9,4 proc.). W przypadku napojów alkoholowych odnotowano wzrost cen o 13,9 proc., natomiast ceny wyrobów tytoniowych podskoczyły o 6,8 proc. W innych kategoriach, odzież była droższa o 7,9 proc., a ceny obuwia wzrosły o 7,1 proc. w porównaniu z ubiegłym rokiem.

W marcu, w porównaniu z lutym bieżącego roku, odnotowano znaczny wzrost cen warzyw (7 proc.), mięsa wieprzowego (4,9 proc.), mięsa drobiowego (2,5 proc.), napojów alkoholowych (2,1 proc.) oraz kawy (2 proc.). Z kolei cukier potaniał o 0,7 proc. w porównaniu z lutym. Obserwowano również spadek cen tłuszczów roślinnych o 0,5 proc. oraz tłuszczów zwierzęcych o 0,1 proc., przy czym w przypadku samego masła spadek wyniósł 0,4 proc.

Zobacz również